Golfsurfen op Terschelling

De Waddeneilanden ontvangen dankzij de noordelijke ligging regelmatig golven. Het swellwindow is ruimer ten opzichte van de nederlandse westkust. Hierdoor kan er op de wadden waarschijnlijk vaker en hoger gesurft worden – afhankelijk van het aanwezige swell gebied. Ook is de wind vaker aanwezig en meestal een paar knopen sterker dan in de rest van Nederland.

Terschelling is dus een ideale plek om te surfen, wind en kitesurfen kan zowel op de Waddenzee als de Noordzee. Al is de Noordzee niet geschikt voor beginnende wind en kite surfers.

Sinds enkele jaren hanteert de gemeente Terschelling een zgn. ontheffings beleid voor surfen op het Noordzeestrand.
Het is officieel niet toegestaan met drijvende voorwerpen te water te gaan. Leden van de surfclub krijgen automatisch een ontheffing om te mogen surfen op de Noordzee, bij de gemeente kan deze ontheffing ook opgehaald worden.

Tijdens de zomermaanden mag er dan ook alleen gesurft worden buiten de bewaakte strandgebieden. Dus niet recht voor de bewaakte overgang tussen de zwemmers, maar minimaal 300m links en rechts van de strandwacht posten bij West aan Zee, Midsland aan Zee en Formerum aan Zee.

Verder staat er afhankelijk van de wind en het tij soms een stevige stroming. Dit kan met name aan de uiteinden van het eiland (bij de Noordsvaarder en het Amelandergat) erg gevaarlijk zijn. Surf hier niet!